Råd vid skuldsättning


Att tänka på innan du bestämmer dig för att ta ett lån


Behöver du verkligen låna

Att låna pengar är lockande eftersom det kan ge dig möjlighet att på en gång förverkliga något du vill göra, till exempel att köpa den där dyra saken eller att göra den där resan du alltid velat göra. Men eftersom du måste betala ränta på lånet kommer du alltid betala tillbaka mer pengar till långivaren än du från början lånade. Lån kostar alltså alltid pengar. Fundera på om det är värt vad det kostar att ta lånet. Annars kan det vara bättre att spara ihop till det du vill göra.

Har du råd att låna

Du bör göra en genomgång av din privatekonomi för att se om din ekonomi klarar kostnaden för ett lån. Du kan få hjälp av den privatekonomiska kalkylen på Konsumentverkets webbplats.

Så fungerar ett lån

Ett lån är ett avtal mellan en låntagare och en långivare, oftast en bank eller ett kreditmarknadsbolag. När du lånar pengar måste du betala tillbaka med ränta och andra avgifter som till exempel uppläggnings- och aviseringsavgifter. Lånet ska återbetalas på en bestämd tid. När du ansöker om ett lån ska långivaren göra en kreditprövning för att kontrollera att du har ekonomiska förutsättningar att betala räntor och amorteringar på lånet. En kreditprövning måste göras för alla typer av lån, oavsett hur stort eller litet lånet är och hur länge du ska låna pengarnar.

Att tänka på

Låna inte pengar som du inte kommer att kunna betala tillbaka. Om skulden hamnar hos Kronofogden och du får en betalningsanmärkning så finns den kvar i tre år. Det försvårar dina möjligheter att exempelvis öppna mobilabonnemang, hyra lägenhet, ta nya lån.

© Förskottslön™ Sverige AB. All rights reserved. 2009-2023